در پی اعلام شعار سال 1394 از سوی رهبر انقلاب مبنی بر سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» برآن شدم متنی بنگارم. در ابتداء لازم به یادآوری است که به طور قطع مقام معظم رهبری در همدلی و همزبانی دولت و ملت خللی مشاهده کرده اند که ضرورت دیدند امسال را این چنین نام گذاری کنند.
شاید بهترین مصداق برای این ادعا، درخواست هفتاد میلیون ایرانی برای دریافت یارانه است که عملا جواب منفی بود به تقاضای دولت مبنی بر انصراف خانواده های بی نیاز از دریافت یارانه!!
مصداق دیگر «بی سواد و بی شناسنامه» خواندن منتقدان دولت از سوی رئیس دولت!! که در واقع عدم همدلی و همزبانی دولت را با برخی دلسوزان جامعه آشکار می کند. تا جایی که مقام معظم رهبری فرمودند:
تحقیر مخالفان از سوی مسئولان، خلاف تدبیر و خلاف حکمت است.[1]
نکته دیگر اینکه به نظر می رسد منظور حضرت آیه الله خامنه ای از واژه «دولت» صرفاً دولت جمهوری اسلامی ایران یعنی دولت حسن روحانی است، نه حکومت اسلامی ایران. چرا که واژه حکومت بسیار عام تر از واژه دولت است. وقتی می گوییم حکومت شامل سازمانهای تحت نظارت مقام معظم رهبری، نیروهای مسلح، قوه مقننه، قوه قضایه، سازمان صدا و سیما و سایر نهادها و ارگانهای مستقل از دولت هم می شود. در حالی که بعید است مراد رهبری در شعار سال 1394 تمام این ارگانها و نهادها باشد. خصوصا آنکه نوع فعالیت برخی از این ارگانها و نهادها به گونه ای است که ارتباط مستقیم با آحاد مردم ندارد.
با توجه به این مقدمه اکنون بیان می دارم که از جمله وظایف مردم در باره دولت اینکه می باید همواره پشتیبان دولت باشند و در اموری که دولت دست نیاز به سوی ملت دراز می کند، او را یاری رسانند. حضرت امام در این باره می فرماید:
شما مطمئن باشید که در این مشکلاتى که براى کشور ما پیدا شد، بعد از پیروزى که یک مشکلاتى بود که هر دولتى را کمرش را خم مىکرد، این که دولت ایستاده است و به خوبى دارد عمل مىکند براى این است که مردم هستند، کمک مردم است. هر جا هر نقیصهاى پیدا مىشود مردم دنبالش هستند، براى رفعش دنبالش هستند.[2]
همچنین از جمله وظایف دولت، نسبت به ملت هم این است دولت باید درک کند که مردم پرثمرترین و کم هزینهترین راه مقابله با هر مشکل و معضلى اند که دامنگیر نظام و اجتماع مىگردد. پس باید اولا چشم امید به بیگانه نداشت. ثانیاً باید به مردم در تمام ایام احترام گذاشت. نه تنها ایام فرا رسیدن انتخابات؛ بلکه در لحظه لحظه حیات دولت. به عبارت دیگر برای تحقق شعار سال از سوی دولت، مسئولان باید بپذیرند که مردم بازیچه نیستند! مردم ایران ابزار پرش سیاسی نیستند. مردم وجه المصالحه احزاب سیاسی نیستند. مردم ایران حقیقتی انکار ناپذیرند که همواره باید محور خدمت رسانی دولتیان قرار گیرند. پس گروه گرایی ممنوع. تقدم منافع حزب و نزدیکان بر منافع مردم ممنوع. اهمال کاری و لاپوشانی ممنوع. حمایت از خائنان، فتنه گران و رانت خواران ممنوع، چشم پوشی بر سوءاستفاده کنندگان از امکانات دولتی و مفسدان ممنوع. ناراحت شدن از نصایح دلسوزان ممنوع. تخطی از منافع ملی ممنوع. تخطی از فرامین رهبری ممنوع.
رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود خطاب به دولت فرمود:
من از همهی دولتها در دوران مسئولیّت خودم حمایت کردم؛ از این دولت هم حمایت میکنم. هرجا هم لازم باشد تذکّر میدهم؛ البتّه چک سفید امضا هم به کسی نمیدهم. نگاه میکنم به عملکردها و برحسب عملکردها قضاوت میکنم و به توفیق الهی و به کمک الهی، برحسب عملکردها هم عمل خواهم کرد.[3]
شوکت سازند برای تحقق منویات مقام معظم رهبری، با حفظ عنصر دلسوزی، متن حاضر را نگاشته و در متن های آینده نیز ابعاد دیگر تحقق شعار سال 1394 را می نگارد. اما لازمه عملیاتی شدن همزبانی و همدلی دولت و ملت، عنصر «خواستن» از سوی دو طرف می باشد. چنانکه مقام معظم رهبری فرمود:
من این شعار را براى امسال انتخاب کردم: «دولت و ملّت، همدلى و هم زبانى». امیدواریم این شعار در عمل تحقّق پیدا کند و هر دو کفّه ى این شعار، یعنى ملّت عزیزمان، ملّت بزرگمان، ملّت با همّت و با شجاعتمان، ملّت بصیر و دانایمان، و همچنین دولت خدمتگزار بتوانند به این شعار به معناى حقیقى کلمه عمل بکنند و آثار و نتایج آن را ببینند.[4]
1. بیانات در حرم مطهر رضوی در اولین روز سال 1394.
2. صحیفه نور، ج 18، ص 251.
3. بیانات در حرم مطهر رضوی در اولین روز سال 1394.
4. بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامى به مناسبت حلول سال 1394 هجرى شمسى1/1/1394 - ساعت 02:16