در شرایط سخت کنونی جامعه که هر روز و هر لحظه تقابل نظام اسلامی با دشمنان اسلام، قابل مشاهده و پیش بینی است، نقش رهبران، مسئولان و مدیران جامعه و چگونگی برخورد و تقابل آنان با دشمن بسیار مهم است. چنانکه اگر این قشر از جامعه در مقابل حمله و کید دشمن استقامت داشته باشند، سایر اقشار جامعه هم تبعیت می کنند و اگر این گروه ضعیف النفس و اهل مداهنه و کوتاه آمدن در مقابل دشمن باشند، بقیه اقشار جامعه هم در مقابل دشمن سست خواهند شد. بنابر این، مسیولان دراز اول جامعه مانند دولتیان، مجلسیان، قاضیان، نظامیان و غیره که در رأس هرم مدیریت قرار دارند، باید شجاعتترین و دریادلترین باشند و در اقدامات و تصمیم گیرى هاى خرد و کلان، از خطرات احتمالى واهمه به خود راه ندهند و با قوّت و جدّیت، طرحهاى خود را - که با درایت و کارشناسى تهیه نموده - به اجرا درآورند و از هیچ قدرتى خارجی نهراسد. چنانکه امام على (ع) مى فرماید:
وَالْامامُ یَجِبُ انْ یَکُونَ عالِماً لا یَجْهَلُ وَ شُجاعاً لا یَنْکُلُ
امام، (رهبران جامعه) حتماً باید دانشمندى دانا و شجاعى نترس باشد.
به همین دلیل مردم باید در انتخاب مسؤولان دقت داشته باشند، تا از ورود افراد ترسو به راس قدرت در نظام اسلامی جلوگیرى شود و همچنین نیروهاى بزدل به مسؤولیت و مدیریت خرد و کلان گمارده نشوند. این مطلب را قرآن مجید با صراحت بیان کرده و دانش و شجاعت را معیار انتخاب «طالوت» به فرماندهى لشکر دانسته، مى فرماید:
وَ قالَ لَهُمْ نَبِیُّهُمْ انَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ لَکُمْ طالُوتَ مَلِکاً ... انَّ اللَّهَ اصْطَفیهُ عَلَیْکُمْ وَ زادَهُ بَسْطَةً فِى الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ وَاللَّهُ یُؤْتى مُلْکَهُ مَنْ یَشاءُ ...
پیامبرشان به آنان فرمود: خداوند، طالوت را به فرمانروایى شما انتخاب کرده است.... همانا خداوند او را بر شما برگزیده و در دانش و اندام او (توانایى) افزوده است، خداوند ملکش را به هر کس بخواهد مى بخشد.
امیر مؤمنان علی (ع) در رهنمودهاى خود، به مسؤولان مى فرماید:
وَ رایَتَکُمْ فَلا تُمیلُوها وَ لا تُخَلُّوها وَ لا تَجْعَلُوها الَّا بِایْدى شُجْعانِکُمْ وَالْمانِعینَ الدِّمارَ مِنْکُمْ
پرچم (جنگى) خویش را در اهتزاز نگه دارید، از گردش پراکنده نشوید و آن را جز به دست شجاعان و دلیرمردانتان، که در مصاف با دشمن شرف و آبرویتان را حفظ مى کنند، مسپارید.
از جمله الگوهای تاریخ صدر اسلام، مالک اشتر نخعى است که از مدیران و فرماندهان کاردان و دلاور حکومت علوى بود.او در میدان نبرد چون صاعقه بر قلب دشمن فرود مى آمد و در میدان سیاست و اداره مملکت، مدیرى لایق و کم نظیر بود. به همین دلیل امام على (ع) در جنگ و سیاست، مسؤولیت هاى درجه اوّل را به او مى سپرد و آن گاه که خبر شهادت آن سرباز سرافراز اسلام را شنید، سخت گریست و پیرامون شهامت و لیاقت او فرمود:
رَحِمَ اللَّهُ مالِکاً لَوْ کانَ جَبَلًا لَکانَ فَنْداً وَ لَوْ کانَ حَجَراً لَکانَ صَلْواً لِلَّهِ مالِکٌ وَ ما مالِکٌ وَ هَلْ قامَتِ النِّساءُ عَنْ مِثْلِ مالِکٍ؟
خدا مالک را رحمت کند؛ اگر او را به کوه تشبیه کنم، تک کوه بود و اگر به سنگ تشبیه کنم، چون صخره بود. خدایا! مالک، چه مالکى؟ آیا زنان عالم، باز هم چون مالک به دنیا مى آورند؟
موضعگیرى هاى اصولى و سرسختانه حضرت امام خمینى قدس سره در برابر جبهه هاى کفر و نفاق، نشان از شجاعت على گونه آن پیر فرزانه داشت. رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیةالله امام خامنه اى (حفظه الله) در این باره می فرماید: او بتها را شکست و باورهاى شرک آلود را زدود. او به همه فهماند که انسان کامل شدن، على وار زیستن، افسانه نیست. او به ملت ها نیز فهماند که قوى شدن و بند اسارت گسستن و پنجه در پنجه سلطه گران انداختن ممکن است.
الگویی همچون مالک اشتر در جامعه کنونی ایران هم قابل مشاهده است. امروز داستان زندگی و شهادت سرداری شجاع و دلیر به نام حاج قاسم سلیمانی الگوی قابل رویت همچون مالک اشتر نخعی، برای تمام ایرانیان است.
باید دانست که خصلت ارزشمند شجاعت، خیر و برکت فراوانى را در پى دارد و سرمایه جاویدى است. رسول اکرم (ص) می فرماید:
انَّ اللَّهَ ... یُحِبَّ الشَّجاعَةَ وَ لَوْ عَلى قَتْلِ حَیَّةٍ
خداوند، دلیرى را دوست دارد. گرچه به اندازه جرأت براى کشتن مارى باشد.
در همین خصوص امیر مؤمنان (ع) مى فرماید:
لَوْ تَمَیَّزَتِ الْاشْیاءُ لَکانَ الصِّدْقُ مَعَ الشَّجاعَةِ وَ کانَ الْجُبْنُ مَعَ الْکِذْبِ
اگر پدیده ها را رده بندى کنند، راستگویى با دلیرى و ترسویى با دروغگویى همراه مى شود.
مردم ایران در آینده نزدیک در معرض آزمایشی عظیم قرار دارند. باید دید چه تصمیمی برای سرنوشت خود رقم خواهند زد. عزم بر استقامت و تحمل سختی با انتخاب مدیران و مسئولینی شجاع.
یا عزم بر تصور بدست آوردن خوشی های زودگذر با اطمینان بر وعده و وعید های دروغین برخی افراد فرصت طلب.